Új tantárgyként jelenhet meg a magyar általános iskolákban a horgászat

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Országos Horgászszervezeti Központjának (OHSZK) főigazgatója, Dérer István megerősítette, továbbra is céljuk – más országokhoz hasonlóan –, hogy az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással (a már kifutó kerettantervekhez hasonlóan), a helyi tanrend részeként legyen az általános iskolai oktatás része Magyarországon is a sporthorgászat – számolt be a Bors

Cseh és holland mintára Magyarországon is bekerülhet a tantervbe a horgászat. Természetesen nem kötelező jelleggel, csupán választható tantárgyként pont úgy, ahogy a már említett két országban is működik – olvasható a Borson.

Az ötlet nem újdonság, 2016-ban már egyszer felvetődött, akkor azt tűzte ki célul a Mohosz, hogy 2019-ig bevezetik az oktatásba, ám a tankerületek átalakítása és a koronavírus-járvány miatt ez még nem valósult meg, de egy másik konstrukcióval már elindult egy hasonló program.

– 2019-ben elindultak az iskolai keretek között működő sporthorgász szakkörök, melyek óriási népszerűségnek örvendenek. Több mint száz, horgászszervezet által mentorált suli jelentkezett, és természetesen idén is pályázhatnak az iskolák

– mondta Dérer István, aki hozzátette: nem csak a fiúk között népszerű, volt olyan csoport, amelyben a lányok voltak többségben.

A foglalkozásokon a gyerekek megismerkednek a környezetvédelemmel, megtanulják a hazai halfajokat felismerni, emellett olyan alapvető horgászathoz elengedhetetlen technikai dolgokat is elsajátítanak, mint például a horogkötés.

Természetesen „valódi” horgászaton is részt vehetnek, emellett külön központi támogatási programmal horgásztáborokat is szerveznek a fiataloknak. A kurzus a legtöbb helyen az állami horgászvizsgával zárul.

Dérer István arról is szót ejtett, hogy elképzelésük szerint mindezt a koncepciót egy szakmai anyag elfogadása után központilag építenék be a tantervi keretek közé, ám nem biztos, hogy ez a testnevelésórákhoz kötődne.

– Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy nem kötelező tantárgy lenne. Csupán szabadon választható, azok a fiatalok vehetnének részt rajta, akiket érdekel a természet, a horgászat.

Szeretnénk őket kimozdítani a számítógépek mellől, és ha kedvet kapnak, akkor akár később versenyhorgászként is kipróbálhatják magukat

– tette hozzá a Mohosz OHSZK főigazgatója.

Az ismert brit tévés versenyhorgász, Ali Hamidi is arról beszélt a Borsnak, felvette már a kapcsolatot a brit horgászszövetséggel azzal kapcsolatban, hogy Angliában is oktassák az iskolákban a horgászatot.

– A mentális egészség szempontjából is nagyon fontos a horgászat, hiszen a vízparton tud igazán kikapcsolódni az ember, tökéletes stresszlevezetés. Emellett a peca olyan, már kötelező tantárgyakhoz is szorosan kapcsolódik, mint például a biológia vagy a fizika, de a testnevelésórákba is beilleszthető. Sokan mondják, hogy nem sport, de egy-egy kereső peca alkalmával több kilométert sétálok a vízparton, a kapitális halak fárasztásáról nem is beszélve. Egy-egy ilyen küzdelem után bedurran rendesen a bicepsz. A cseheknél ugrásszerűen megugrott a horgászat népszerűsége, amikor bevezették az oktatásba. A kiállításokra özönlenek a gyerekek, emellett pedig a versenysportban is egyre eredményesebbek

– fogalmazott Ali Hamidi, akit jelenleg szombatonként 21 órakor láthatunk a Viasat Explore kalandcsatornán az egykori angol válogatott focistával, Bobby Zamorával közös, A nagy horgászkaland című dokurealityben.

Magyarországon jelenleg már több 900.000 regisztrált horgász van, éves szinten az aktívak (akik állami jegyet váltanak) átlagosan 500.000-en vannak.

A borítókép illusztráció, a VIII. Nemzetközi Hethland Balatoni Feeder Kupa kihelyezett tanítási napján készült.

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs