Horgászhelyek

KUCHERAU TAVA

A tó átlagosan 2-3,5 m mély, jellemzően homokos parttal és sűrű fűvel borított területekkel. Sikerrel gyakorolható itt a pontyhorgászat, a csuka-pergetés és és az úszóval való horgászat pontyra, compóra, dévérkeszegre, márnára és fehér halakra.

Szabályok
Fejenként 2 horgászbot használható, az élőanyag és az etetőanyag mennyisége nincs korlátozva. Élő hal használata éppúgy tilos , mint szákban vagy hálóban tartani a halat. A többágú horog használata tiltott, , 0,22mm-es zsinór használható.
Hal nem tartható meg!

Úszós horgászathoz ajánlott felszerelés
Azt ajánljuk, hogy kb. 5m-es bolognai bottal, 0,22m-es damillal felszerelt orsóval, és 1-3 grammos úszóval próbálkozz, amelyhez 14/16-os méretű horgot használj.

Fenekező horgászathoz és pontyozáshoz ajánlott felszerelés
Közepes méretű etetőt kosarat vagy ólmot használj, method típusút, csaliként bojlit és kukoricát.

Pergetéshez használatos felszerelés
2,7 m-es bot közepes/nehéz műcsalival, 0,3-s damillat és gumicsalival felszerelve a csukák vagy snecik számára, fémhuzal használata kötelező.

RIVER DRAU – FEISTRITZ VIZE – DRÁVA

A folyó rendkívül gyors folyású, sebes kürtőkkel és átlagos 2-3 m-es mélységgel. A bologna vagy nehéz fenekezős horgászat ajánlott. Miután a hal…. és lárvákkal megtörtént az etetés, a rendkívüli és gyors folyás miatt főleg a parthoz közel lesz jellemző a fogás.

Szabályok
Fejenként 2 bot használható, a lárvák és hal használata nincs korlátozva. Tilos biológiailag nem lebomló etető háló használata, s a halak szákban való tartása. Naponta 3 halat tarthatsz meg, amennyiben a korlátozásban meghatározott minimális méretet elérik az adott időszakban.

Bolognai horgászathoz ajánlott felszerelés
Használt 6-7 m-es bologna botot, 0,18-0,16 mm-es damillal, az úszó pedig legyen 4 és 12 g közötti. A végszerelék legyen rövid 0,14-0,16-os zsinórral, több ólommal és 14/16-os méretű horoggal.

Fenekezéshez ajánlott felszerelés
Használj 4-4,5 méteres botot, nehéz, 50-150 g nehéz etetőkosarat. Használhatsz etető vagy method kosarat is. A damil legyen 0,22-0,25mm közötti és a végszerelék 0,18-0,2mm, az ajánlott horog méret 10-12.

Pergetéshez ajánlott felszerelés
2,7m-es bot közepes vagy nehéz gumihallal, 0,3-as damil és gumicsali a csukáknak vagy sneciknek.

WÖRTHI-TÓ

Alkalmazott horgász technikák: Csónakból való pergetés, úszós horgászat, fenekezés.

Egész évben horgászható Dellachtól Portscachig.

A tó egy jól körülhatárolt völgyben fekszik, vízét patakok, források táplálják, vízmennyisége állandóan 840 millió köbméter. Tengerszint feletti magassága 440 méter, hossza 16 km, szélessége átlagosan 1,6 km. Mélysége 84–85 m.

A Wörthi-tó Karintia tartományának egyik legnagyobb látványossága, talán a leglátogatottabb turistacentrum az országrészben.

Vize a legmelegebb valamennyi karintiai tó közül. Nyáron 20-28 fokos, télen viszont úgy befagy, hogy jégsportokat lehet rajta űzni. A legszebb kilátás a pyramidenkogeli kilátótoronyból nyílik a tóra. A tavat persze hajóval is be lehet járni.

CHALK STREAM

Hossza: 9 km. St. Johanntól kezdődik, majd a Drávával párhozamosan folyik, a víztorkolat Ferlachban található. A Chalk stream egy egyedülálló paradicsoma a legyezőhorgászatnak, a hihetetlenül tiszta, ivóvíz minőségű víz és a gyönyörű, természetes környezet, amelyen keresztül folyik. A partmenti területek tökéletes menedék és ívó helyet nyújtanak a halaknak. A nagy mennyiségű fa és ág kissé megnehezíti a horgászok dolgát, viszont a halak számára természetes élelemforrást jelentenek a fáról lehulló darazsak, hangyák, hernyók és más rovarok.
A legyező horgászatra alkalmas területeken főleg pérek a jellemzőek, amelyek elérhetik az 50 cm-es hosszúságot is. Mindemellett az őshonos barna pisztrángok, szivárványos pisztrángok és szaiblingek hada biztosítja a hihetetlen változatosságot.

Szabályok
Kizárólag legyezőhorgászat engedélyezett egy léggyel. A horog nem lehet többágú. Szigorúan tilos a hal elpusztítása, a Chalk Stream teljes területén.

A megfelelő felszerelés
A Chalk Streamen szárazléggyel célszerű horgászni. A legnagyobb pisztrángokat és péreket azonban szúnyoglárvával fogták. Általában közepes méretű bot használata ajánlott (8/8,5 láb). A damilt tekintve azt ajánljuk, hogy 3-as, 4-es, maximum 5-ös méretet használj. A könnyebb átláthatóság kedvéért a vékonyabb, 0,12-0,14-es vastagság az ajánlott, viszont nem szabad, hogy túl vékony legyen, hiszen szúnyoglárvával való horgászat esetén a nagyobb fogások esélye igen jelentős.

GALÓCÁS VIZEK – DRÁVA

Hossza: 6 km. A Greifenburgi hídtól a Raclach hídig, illetve a Greifenburgi hídtól 1 km-rel lejjebb. Horgászható: Árpilis 1-Január 30.

E vízfelületet erős zuhatagok, áramlatok és néhány vízesés tarkítja. A vízszint alacsonyabb, minősége az év folyamán többször is változik. Nyáron például a hegyekben elolvadó hó és a gyakori esők miatt a vízszint megemelkedik. A legideálisabb időszak így főleg az ősz, viszont nagy halak fogására alkalmas hónapok lehetnek még a márciustól májusig lévő időszak.

E terület rendkívül gazdag pérekben, amelyek igen jelentős méreteket is elérhetnek, akár az 50 cm hosszúságot is meghaladhatják az átlagos 30-40 cm mellett. A pérek mellett szép számmal található még barna és szivárványos pisztráng is. A téli hónapokban kihívást jelenthet az igen gyakori dunai galóca, más néven Huco Huco kifogása. Néhány példány a 20 kg feletti tömeget is meghaladhatja.

Szabályok
A horgászvíz kifejezetten lazacos zóna, így csak műcsalikkal lehet horgászni, viszont 3-nál több légy és szúnyoglárva is lehet nálad. A horgászvizen fő szabály, hogy NE ölj!

Ideális felszerelés
Közepes, vagy nehézbot ajánlott, 4/5-ös végszerelékkel. A legjobb technika a szúnyoglárvával való horgászat. A százazléggyel való peca is eredményes lehet, azonban az az időszakon múlik. A 9/10 láb hosszú botok és a kis álkérészek, kérészek és a sásokban lévő legyek is hasznosak lehetnek.

A Gail

A Gail elég hasonló a Drávához, a vízáramlat sebessége megközelítőleg 40-50 m3 másodpercenként. A víz kis vízesésekkel, mélyebb és gyorsabb szakaszokkal tarkított, így a legyezőhorgászat minden fajtáházoz alkalmas, a szárazlegyezéstől kezdve a sztrímerezésig.

Hely: Villach forrásvidéke, horgászható április 16-tól.

Kelet-Tirolban, a Karni-Alpokban, a 2094 m magas Tilliachi-hágóban (Tilliacher Joch), Obertilliach község fölött. Innen nyugatról kelet felé halad, a karintiai Gail-völgyön (Gailtail) és Lesach-völgyön (Lesachtal) keresztül, előbb az osztrák–olasz, majd az osztrák–szlovén államhatárral párhuzamosan. A Gail folyó völgyét két hegylánc fogja közre: északról a Lienzi-Dolomitok (Lienzer Dolomiten), majd a Gail-völgyi Alpok (Gailtaler Alpen), délről a Karni-Alpok (németül: Karnische Alpen, olaszul: Alpi Carniche), amelynek főgerincén fut az államhatár.

A Villach városához tartozó Maria Gail falunál ömlik a Drávába.

A Möll

A möllbrücki Auenbach zuhatagtól 300 m-rel feljebb kezdődik a vasúti hidat megelőző 100 méterig. A Möll folyóhoz tartozó szakaszt duzzasztónak is szokták nevezni a partmenti gátak miatt, amelyek hatalmas mennyiségű vizet irányítanak át a Drávába. T víz, amely a Möllben marad mindig tiszta és ritkán emelkedik meg (csak kivételes dagályok esetén) egy mesterséges tónak köszönhetően. A vízáramlat mindig 4,5 m3/másodperc.

Szabályok: Ez a vízterület egy exkluzív legyezőhorgászatra alkalmas terület, ahol csak léggyel (Max. 2-vel) lehet horgászni nem többágú horog használata mellett. E területen is ugyanúgy érvényes a Ne ölj! aranyszabály.

Ajánlott felszerelés
A szárazlegyes horgászathoz a 7,6-8 láb hosszú botokat ajánjuk, 3-as vagy 4-es végszerelékkel. A damil végének minimum 4 méteresnek kell lennie 0,12, vagy maximum 0,14 mm vastagságú fluorocarbon vagy nylon damilból. Ez a megfelelő felszerelés ezekben a gyorsfolyású vizekben előforduló szivárványos pisztrángok kifogására.

A ROSENBACH PATAK

A Rosenbachi horgászvíz egy kis hegyi zuhatag, amely a Karawanki Alpokból ered. A területünk az elektronikus vízerőműtől a rosenbachi Dráva torkolatig ér.  A zuhatagot kisebb áramlások, kiugrások és vízesések alakították a mai formájává, néhány csodálatos vízesés mögötti barlanggal, lyukkal. A víz tiszta és nem túl hideg, ami lehetővé teszi a halak számára, hogy a téli hónapokban is aktívak maradhassanak. Az átlagos víz mélység kb. 30-40 cm-től 70-80 cm-ig terjed, a vízáramlat sem túl erős, amely így a könnyű horgásztechnikáknak kedvez.

Szabályok
Egy léggyel horgászható egy horoggal. Tilos megtartani a halat!

Ajánlott felszerelés
A élvezhető rosenbachi horgászathoz szárazlegyet, 7 láb hosszú botot, 2-es méretű zsinórvéget és vékony végszereléket ajánlunk, amellyel már néhány hatalmas pisztráng is kifogható.

FOGLALD LE MÉG MA SZÁLLÁSOD

Legyen részed egy exkluzív élményben. Amennyiben kérdésed merült fel, fordulj hozzánk bizalommal.