Rengeteg az orvhalász a Balatonnál, legutóbb két év börtönt szabtak ki

Az orvhalászat csaknem fele a Balatonhoz köthető, s az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például gereblyézve, emelőhálóval vagy sorhoroggal fogják a halakat. Legutóbb Zamárdiban buktak le – írja az infostart.hu.

Engedély nélkül legutóbb május közepén horgásztak a tavunkon, s amikor halőrünket meglátták a fiatalok, abban a pillanatban hárman háromfelé szaladtak. – mondta Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára a sonline.hu-nak.

Horgászbottal próbálkoztak a zsilip mellett, a befolyóároknál, de ezúttal lebuktak – tette hozzá a halőr.

Gál László, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület elnöke elrettentő példaként említette, hogy egy horgászt, aki akkor fogott pontyot, amikor nem lehetett, a fegyelmi bizottság fél évre eltiltotta.

A rendőrök egyébként a napokban tetten értek két férfit, akik Zamárdiban, a Balatonból eredő vízelvezető árokból tiltott eszközzel és tiltott módon, hálóval és vasvillával halásztak. Somogyban 2021 óta közel egy tucat büntetőeljárás indult orvhalászat miatt – közölte Batta Zsolt Iván, az SMRFK sajtóreferense a lappal.

A bűncselekmények csaknem fele a Balatonhoz köthető,

de a belső-somogyi tavakon, csatornákon is buktak már le orvhalászok. Az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például „gereblyézve”, emelőhálóval, sorhoroggal vagy szigonnyal fogják a halakat, ami azonban tilos és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – adott tájékoztatást a rendőrség.

A balatoni vízi rendészet hajós ellenőrzése a jeges időszak kezdetéig, december közepéig tart, azt követően a parti sávban kísérik figyelemmel a vízterületet.

Borítókép: MTI/EPA/Kurokava Dai

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs