Tudtad? A halak és a halőrök napja van ma

A Magyar Haltani Társaság javaslatára az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete döntése alapján minden év március 20. napja a Halak Napja, mely jeles nap a MOHOSZ döntése alapján a 2022. évtől egyben a természetes vizeinkben a halakat óvó, vigyázó Halőrök Napja is – olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség közleményében. 

E jeles nap elsődleges célja a halak és védelmük további népszerűsítése, ugyanis a szövetség megítélése szerint – és ezzel mi is mélyen egyetértünk – még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségüknél fogva megérdemelnének. Ezen a napon, illetve ezidőtájt valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére és a halakkal, az élőhelyekkel kapcsolatos általános és aktuális témák, feladatok jelentőségére.

A halak napja 2023. évi központi rendezvényét a média képviselőinek és az ágazat vezetőinek jelenlétében 2023. március 20-án rendezik meg Budapesten, melynek házigazdája idén a MOHOSZ OHSZK.

Az eseményen a szervezők tájékoztatást adnak az aktuális kérdésekről, megoldandó feladatokról, illetve az általuk felkért neves előadók egy-egy népszerű, aktuális témát járnak körül a halakkal és azok élővilágával kapcsolatban, több oldalról, közérthetően megvilágítva az egyes folyamatokat.

Ezen a nevezetes napon – 2023. évben immáron második alkalommal – a halállomány védelme érdekében tevékenykedő halőrök elismeréséül a MOHOSZ ismét a „Az év Halőre” díj, a „Címzetes vezető halőr” címeket is átadja, az országos és területi illetékességű halőri megbízásokkal egyetemben.

Borítókép: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs