Ti kérdeztétek, mi utánanéztünk: változások a balatoni horgászrendben – 1. rész: Mennyiségi és méretre vonatkozó korlátozások

A napokban több kedves horgásztárs is kérdezett bennünket afelől, hogy mit tudunk az idei pontyfogással kapcsolatos szabályozásokról, ugyanis felröppent a hír, hogy a Balatonon e tekintetben korlátozások léptek életbe. Mint minden évben, így idén 2023. január 1-jétől is érvénybe léptek bizonyos változások, de a jó hír az, hogy a pontyhorgászatot illetően a kósza hírek ellenére sincsen teljes mértékű tilalom, viszont az újonnan hozott mennyiségi és méretbeli rendelkezéseket be kell tartani. De hogy teljes legyen a kép, más halfajokat illetően is utánanéztünk, mi mindenre figyeljen oda, aki a Balaton partján szeretne hódolni a horgászat iránti szenvedélyének.   

Külön szabályok vonatkoznak a felnőtt, és külön az ifjúsági és gyermek horgászokra, íme, rögtön az újonnan beiktatott rendeletek:

 • Egy felnőtt horgász a korlátozások szerint az év során összesen 100 darab védett halat tarthat meg, amelyből ragadozó hal legfeljebb 60, ezen belül az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő legfeljebb 10 db lehet.
 • Ezek a rendelkezések egy ifjúsági horgász esetén 50 darab védett halat engednek, amelyből ragadozó hal legfeljebb 30, ezen belül az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő legfeljebb 4 db lehet.
 • Egy gyermek horgász az esztendő során összesen 20 db védett halat tarthat meg, amelyből ragadozó hal legfeljebb 10, ezen belül az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő legfeljebb 1 db lehet.

Egyik esetben sem szabad megfeledkeznünk a fogási naplóról, melynek pontos vezetése kötelező! A beírt kilogrammban feljegyzett értékek pontosságáért minden esetben a horgász a felelős. Amennyiben a beírt és a valós tömeg közötti eltérés mutatkozik, úgy annak a területi jegy bevonása lehet a következménye.

Az 5 kilogrammot elérő vagy meghaladó fogassüllő kilogrammban megadott értékét a beírással egyidőben kötelező bekarikázni az éves kvóta egyértelmű nyomon követhetősége érdekében.

A Kis-Balatonra és a Nyugati-övcsatornára szóló éves területi jegyekkel az esztendő során a korlátozás szerint összesen 30 darab védett halat szabad megtartani. Fontos tudni, hogy eme felső határ elérése után további jegy váltására nincs lehetőség.

A Kis-Balatonon naponta 1 db hal (1 db balin vagy 1 db csuka vagy 1 db harcsa vagy 1 db süllő vagy 1 db kősüllő) fogható.

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglalt méretkorlátozásoktól eltérően az alábbi fajok esetében az itt meghatározott méretkorlátozás érvényes:

 • ponty: 35 cm
 • süllő: 35 cm
 • balin: 45 cm
 • csuka: 45 cm
 • A harcsa a tilalmi idejében mérettől függetlenül védettséget élvez!

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglalt darabszám-korlátozástól eltérő szabályok:

 • Balinból naponta 1 db tartható meg.
 • Az orrcsúcstól a faroktőig mért 70 cm-nél nagyobb pontyot megtartani TILOS! Az ilyen pontyot a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.
 • Az orrcsúcstól a faroktőig mért 70 cm-nél nagyobb süllőből naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 70 cm-nél nagyobb süllőt a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.
 • Az orrcsúcstól a faroktőig mért 75 cm-nél nagyobb csukából naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 75 cm-nél nagyobb csukát a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.
 • A sügér legkisebb kifogható mérete 15 cm, melyből naponta összesen 2 kg tartható meg. (A sügér az éves 100 db-os kvótába nem, de a naponta fogható 10 kg egyéb hal mennyiségébe beleszámít.)
 • A Balatonon és annak vízrendszerén fogott menyhalat megtartani TILOS!

A mennyiségi és méretbeli korlátozások az alábbi táblázatban is olvashatók, a 2023. évre aktualizált tilalmi időszakokkal együtt:

 

horgászrend Balaton

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs