Horgászvizsga, engedélyek, költségek – ez vár ránk az idén

Horgászni szeretnél, de azon túl, hogy megvásároltad a pecafelszerelést, nem tudod, hogyan fogj hozzá? Segítünk! Ahhoz, hogy valami legitim módon horgászhasson a magyar vizeken, mindenekelőtt sikeres horgászvizsgát kell tennie és elvégeznie a horgászathoz kötődő regisztrációs feladatokat. Járjunk utána, hogyan lehet valaki hivatalos horgász Magyarországon, horgászvizsga hány éves kortól kell és mit érdemes tudni a horgászvizsga teszt elvégzése kapcsán! Hogyan zajlik egy horgászvizsga 2024-ben? – az alábbiakban a penzcentrum.hu összefoglalóját olvashatod.

Cikkünkben minden fontos információt összeszedtünk a leendő horgászok számára a horgászvizsga 2024 évi tudnivalóival kapcsolatban! Tudd meg, hány éves kortól kell horgászvizsga gyerekeknek, felnőtteknek, hogyan zajlik a horgászvizsga 2024 évében, miket kérdezhetnek a horgászvizsga teszt kitöltése során! Létezik online horgászvizsga? Milyen ismeretekkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy sikeresen letehessük a horgászvizsgát? Mennyit drágultak a horgászköltségek 2024-ben, mennyibe kerülnek az idei területi és országos horgászjegyek?

Hány éves kortól kell horgászvizsga 2024 évében?

Ahhoz, hogy valaki Magyarországon hivatalosan, legitim módon horgászhasson (legyen szó akár hobbiról, akár sportról), mindenekelőtt sikeresen meg kell felelnünk a horgászvizsga 2024 évi követelményeinek. A magyar jogszabályok szerint 15 éves kortól kötelező a horgászvizsga letétele, azonban a gyerekek, ha szeretnék, már 10 éves kortól „valódi” horgásszá válhatnak. 15 éves kor alatt mindenki gyerekhorgásznak számít, 15 és 18 éves kor között ifjúsági horgásznak, 18 év fölött felnőtt horgásznak, 70 év fölött pedig időskorú horgásznak (utóbbiak a gyerekhorgászokhoz hasonlóan kedvezményekre jogosultak).

 

 

Horgászvizsga 2024: hogyan zajlik a horgászvizsga?

A horgászvizsga személyesen zajlik (a tévhitekkel ellentétben nincs online horgászvizsga), azonban a régi papír alapú tesztet már felváltotta a digitális készülék használata. Ez egy egyszerű, az általános horgászati alapismereteket számonkérő horgászvizsga teszt, egy kis felkészüléssel még a gyerekek is probléma nélkül átmennek rajta.

Mire vonatkoznak a horgászvizsga teszt kérdések?

Ahogy a fentiekben már elárultuk, a horgászvizsga során az általános, horgászathoz kapcsolódó tudásunkat kérik számon, hiszen fontos, hogy tisztában legyünk a horgászat elméleti hátterével és szabályaival is, ha felkészültek akarunk lenni első horgászélményeink megszerzése előtt. A horgászvizsga teszt során a kérdések kitérnek a horgászati jogszabályokra, a horgászati idényekhez kötődő tilalmakra, a kifogható halak méretkorlátozására, a vízi környezet- és természetvédelmi szabályokra, a hazai halfajokra és a horgászetikára is.

Hogyan válhatunk horgásszá?

A horgászvizsga 2024 évében változatlanul a HORINFO rendszerén keresztül intézhető. A horgászvizsga mellett regisztrálnunk kell a MOHOSZ-nál és ki kell váltanunk a Magyar Horgászkártyát – a horgászkártya tartalmazza a horgász alapvető személyi adatait és egy QR-kódot. Azért van rá szükségünk, mert a horgászkártya megléte jogosít fel minket a horgászengedély megszerzésére.

Amennyiben a horgászvizsga sikerrel zárult, erről bejegyzés születik a horgászvizsga bizonyítványunkban – ezután már ki is válthatjuk a horgászjegyet és a fogási naplót. Arról se feledkezzünk meg, hogy csatlakoznunk kell egy horgászegyesülethez (kivéve turisták és gyerekek), legvégül pedig magát a területi horgászengedélyt kell kiváltanunk, ami arra az adott vízgazdálkodási területre lesz érvényes, ahol horgászni fogunk.

Horgászköltségek 2024: mennyibe kerül hivatalos horgásszá válni?

A leendő horgászoknak az alábbi horgászköltségekkel kell számolnia, természetesen a területi horgászjegy árán felül:

 • Horgászvizsga 2024: ingyenes
 • Horgászregisztráció és Magyar Horgászkártya kiváltás: a regisztráció ingyenes, a kártya ára 2.200 Ft (5 évre); horgászokmány tok (opcionálisan) maximum 1.100 Ft
 • Az egységes állami horgászokmány (EAH) ára 2024 évében 5.000 Ft + a fogási napló ára 2024 során: 500 Ft (gyerekhorgászoknak és 70 év fölöttieknek ingyenes); ennek a késedelmi leadás díja: 10.500 Ft
 • Egységes szövetségi hozzájárulás (ESZH): 5.500 Ft (nem emelkedett az ára)
 • Egyesületi tagdíj: 2.000 Ft-tól (ESZH alóli mentesülés esetén 1.000 Ft)
 • A turista horgászjegy ára 2024-ben 3.500 Ft (maximum 90 napig érvényes)

Horgászengedély árak 2024: mennyibe kerülnek az országos/területi jegyek 2024-ben?

Az országos és területi horgászengedélyek kapcsán elmondhatjuk, hogy a jelentős mértékű infláció tekintetében idén is áremelkedést tapasztalhatunk: általánosságban kb. 15%-os drágulással számoljunk. A horgászengedély árak 2024 évében a következőképp néznek ki:

 • Éves általános országos területi jegy, teljes árú: 108.000 Ft
 • Éves általános országos területi jegy, kedvezményezett: 79.000 Ft
 • Éves általános országos területi jegy, gyermekeknek: 3.000 Ft (nem történt emelés)
 • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), kedvezményezett: 24.000 Ft
 • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), teljes árú: 42.000 Ft
 • Éves általános dunai területi jegy, teljes árú: 70.000 Ft
 • Éves általános dunai jegy, kedvezményezett: 53.000 Ft
 • Éves általános területi tiszai jegy, teljes árú: 75.000 Ft
 • Éves általános tiszai jegy, kedvezményezett: 58.000Ft

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs