Hazánkban nem sok horgászvízben találkozhatunk lapátorrú tokhalakkal, így igazán különlegesnek számít, ha egy horgász egy ilyen halat tud horogra csalni, majd sikeresen partra terelni – adta hírül a liner.hu.

Atkári Richárd rendszeresen kijár a Lencsés Horgásztóhoz, s hasonlóképp tett július 4-én is. 3 librás bojlis botján, 0,35-ös monofil főzsinóron, 0,35-ös fluorocarbon leaderen, 4-es horog mellett 20 milliméteres, tigrismogyorós bojlit kínált fel, majd délelőtt 11 óra tájékában „brutális, füstölős kapásra” lett figyelmes.

„Én még nem is hallottam a kapásjelzőmet ilyen hangot kiadni, olyan erővel húzta a damilt, hogy először nem tudtam, mi történik, mi akadt a horogra. Aztán, amikor felvettem vele a kontaktot, aránylag egészen könnyen jött ki. Éreztem, hogy valami nagyot húzok, de nem küzdött”

– idézte fel a történteket aPecaverzumnak adott nyilatkozatában.

Hozzátette, amikor kiért a parthoz, akkor látta meg az orrát. „Aztán fordult egyet, és pár másodperc alatt 30 méter damilt lerántott az orsóról, a nyílt víz felé tört ki, ezt eljátszottuk még háromszor, amikorra már beletekerte magát az előtét zsinóromba” – mondta.

Ekkor érkezett meg az egyik barátja, aki segített neki. „Mondtam, hogy muszáj lesz megszákolni valahogy, mert felszabdalja magát a damillal. Végül az orránál fogva sikerült belevezetni, a farka így is kilógott a szákból” – összegezte a félórás fárasztás végkifejletét Atkári Richárd.

Ezt követően a lapátorrú tokot halmatracra fektették, a rátekeredett szereléket pedig egyből levágták róla, miközben vízzel locsolták. A hal visszaengedését már csak a mérlegelés előzte meg, amelynek során kiderült, hogy 21 kilós és 140 centiméteres volt az említett példány. A horgász mindemellett úgy véli, a „véletlen műve”, hogy bojlival ilyen halat fogott. Fotó is készült a nagy fogásról, amely a portál oldalán tekinthető meg.

Fotó: illusztráció