Árammal lopják a halakat az orvhalászok a Tiszán

A videó készítője szerint árammal lopták a halakat a Tiszából, ám mire a rendőrök kiértek, kereket oldottak – adta hírül a mandiner.hu. 

Egy, a TikTok-on terjedő videó szerint a Tisza Gyálaréti szakaszán két férfi áramot vezetett a folyóba, s az elkábított halakat pedig egyszerűen a csónakba emelték egy hálóval. A videó készítője állítja, kihívta a rendőröket, ám mire kiértek, a két orvhalász kereket oldott a zsákmánnyal. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke a Mandiner kérdésére elmondta, minden eszközzel fellépnek az orvhalászok ellen. Ők azok, akik sok kárt okoznak a halállományban és a horgászok életét is megkeserítik. Az áramütéses orvhalászat módszere előtte sem ismeretlen és az elkövetőkre, ha tetten érik őket, felelősségre vonás vár. 

Árammal halásztak, 891 halat gyűjtöttek be. A módszer lényege, hogy egy akkumulátor segítségével nagyfeszültségű egyenáramot vezetnek a vízbe. Az áramütés elkábítja a csónak környékén lévő halakat, amelyeket így gond nélkül beemelhetnek a csónakba.

A videó készítője azt is rögzítette, amikor a halakkal távoztak a rapsicok. Szűcs Lajos szerint

ha tetten érik őket, akkor a halászati eszközt is elkobozhatják, mellette pedig rendőrségi eljárás vár az áramos haltolvajokra.

A horgászszövetség elnöke szerint a büntetési tétel attól függ, mekkora az okozott kár. Azt is hozzá tette, a bíró gyakorlat nem egységes. Előfordul, hogy a büntetés kiszabásánál nem a hal eszmei értékét veszik alapul a bíróságon, hanem a piaci értékét. „Például egy húsz kiló körüli ponty eszmei értéke sokkal nagyobb, mint, hogy beszorozzuk 1600 forinttal kilóját” – fogalmazott a horgászszövetség elnöke.

Néhány éve a Mosoni-Dunánál fogtak el áramos rabsicokat, akiknél megtalálták az elektromos „halászgépet”, valamint 39 nagytestű halat. Bíróság elé állították és egy év próbára bocsátották őket, mellette pedig a négyfős, zavarosban halászó csapat 2,5 millió forint büntetést is kapott.

Az elektromos halászat amúgy Magyarországon csak kutatási céllal engedélyezett, a halállomány felmérésére használják, hiszen az áramütés csak elkábítja a halat, utána magához tér.

Két éve Zamárdinál hasznát is vették az eszköznek, ott ugyanis ívási időszakban sok ponty úszott fel egy patakba, ám visszamenni már nem tudtak, és idővel oxigénhiányos állapotba kerültek. A szakemberek árammal kábították el a halakat, majd visszaszállították a magyar tengerbe.

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs