Angolna lepte meg a horgászt a budafoki Duna szakaszon

Európai angolnát (Anguilla anguilla) észlelt egy horgász a Dunában, melyről videót is készített – olvasható a berek.hu hasábjain.

Június 19-én 20 óra 8 perckor Budafokon, a Hosszúréti-patak befolyójánál vette észre az angolnát. A ránézésre méteresnek tűnő hal egy vízben található műanyag zsák mögött bújt meg.

A horgász egy bottal megmozgatta a tárgyat, az angolna pedig ezt észlelve, szépen elúszott, így lehetőség nyílt a videó leforgatására, melyet a Pecaverzum horgászportálnak el is küldött. Az észlelésről a lap értesítette a Magyar Haltani Társaságot (MHTT), ahol rögzítették az adatokat.

Szakemberek szerint az angolna meglehetősen ritkának számít hazai természetes vizekben, a klímaváltozás miatt a Golf-áramlat lassulásával egyre kevesebb angolna éri el Európa partjait, emiatt az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) kritikusan veszélyeztetett fajok közé sorolta, világszinten veszélyeztetett fajnak számít, Magyarországon a fogható fajok között található.

A portál megtudta, a hazai halkutatók meglehetősen ritkán találkoznak angolnával, ezért minden egyes előfordulás értékes információnak számít.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a horgászok fogási naplójának összesítését követően elkészített statisztikájában a 2022. évi 4478 tonnás fogásból 2,3 tonnát tett ki angolna, ami 0,051 százalék. 2019-ben még 3 tonna volt a dokumentált mennyiség, azt követően 2 tonnán stagnált.

Kihalás szélén

A kihalás, az eltűnés szélén álló lápi pócnak egy új populációját fedezték fel szakemberek. A pár egyedet számláló disznódelfin esetében talán van még remény a megmaradásra, míg a rózsaszín leguánból is alig több mint 200 példány él. A kontyos lunda pedig már lényegében az eltűnés szélén áll és kutatók szerint emlősfajok százai halhatnak ki az elkövetkező 80 évben, a koalákat például a stressz fenyegeti a leginkább. Így például 30 éven belül eltűnhet a mezei hörcsög, de akadnak jóhírek is, például a kihalás szélén álló jávai orrszarvú állománya lassan növekszik, de Ausztráliába is telepítik vissza a kihalt tasmán ördögöt.

(Pecaverzum)

Megosztás:

Előző posztjaink:

Lépjen kapcsolatba velünk!

For Blogs