Balatoni horgászat vs. Covid-19

Lehet-e a horgászat, a Balaton és Zamárdi a Covid19 nyertese?

Talán furcsán hangzik a kérdés, de a válasz kétségkívül igen. A horgászat és a horgászturizmus is kedvezményezettje a kormányzati intézkedéseknek, mely szerint az egyéni szabadidős sportokra nem vonatkozik a szigorú lakhelyelhagyási tilalom. Ez a horgászoknak egyértelműen pozitív fejlemény volt, még a kötelező távolságtartás sem rendíthette el őket, hogy teltházat produkáljanak a zamárdi partszakaszon. A Balatonnak ez a Budapest közeli része már idáig is népszerű, látogatott horgászhely volt, a kényszerű bezártság pedig sok új sporttársat verbuvált a horgászat szerelmeseinek népes táborába. Hihetetlenül hangzik, de rövid időszak alatt 122 ezer új horgász jelent meg a rendszerben, olyanok is, akik új tagként váltottak engedélyt, illetve sok olyan tagtárs újított, akik más hosszabb ideje nem váltották ki az engedélyüket. Tavasszal és a nyár folyamán még több horgászverseny elmaradt, de hosszas rendeletértelmezés és lebonyolítás tervezés után októberben a Balatonon megrendezték a szokásos IBCC horgászversenyt. Mind a verseny, mind a kísérő események zökkenőmentesen zajlottak, köszönhető ez a horgászhelyeket és szállásokat biztosító szervezeteknek, köztük a Hethland VSZ Üdülőnek is. A Hethland Kft zamárdi üdülője gondoskodott a távolságtartásról a szálláshelyeken és az étkezőben, valamint hamisítatlan balatoni horgászhelyeket biztosított a tőle megszokott profi színvonalon.

Érdekes tény, hogy a hazai horgászat és horgászturizmus 1500 munkahely stabilitásához is hozzájárult. Talán azt gondolhatnánk, hogy ezek a munkahelyek elsősorban az engedélyeket kiadó irodák és a horgászboltok alkalmazottai. Bizonyára ebben a szektorban is sok ember talpon maradását segíthette a horgászturizmus, de az igazán nagy számot a halgazdaságok alkalmazottai jelentették. A covid19 miatt ezek a gazdaságok igen nehéz helyzetbe kerültek, túltárolt készleteiket a horgászvizekre kellett kihelyezni, melyhez a magyar állam adott anyagi támogatást. Vagyis hal van, horgászvizek vannak és a horgász is egyre több, irány a Balaton, irány Zamárdi!

A Hethland Kft pedig azon dolgozik, hogy 2021 nyár elején meg tudja rendezni az idén elmaradt VI. Nemzetközi Hethland Balatoni Feeder Kupát és a tervezett kísérő programokat, a Hethland Horgász Szakmai Kiállítás és Workshop eseményeit, a Nemzetek Konyhája Főzőversenyt és a Gyerek Horgászversenyt.