Cikkek

 

 

A déli part csodálatos gyöngyszeme, a Balaton leghosszabb szabad strandja ad helyet Zamárdiban a május 12-14.-től megrendezett horgászrendezvényünknek.

Nem mindennapi zsákmány akadt horogra vasárnap

Április 17-én vasárnap napközben harcsát akart fogni Pusztai Pál, egri horgász a Poroszlói-medence belső területén, ám az élő halas csalira ezúttal egy csuka harapott rá. Méghozzá egy hatalmas, 100 centiméter hosszú, 10 kilós példánynak bizonyult a mérésen. 

Gratulálunk!

Forrás: http://sporthorgasz.eu/fogasok/100-centis-poroszloi-csuka/

Hiába váltják ki a horgászok a Tisza Csongrád megyei szakaszára érvényes engedélyt, mégsem tudnak sok partszakaszon horgászni, mert azt bérbe adta a vízügyi igazgatóság. A bérlők pedig nem látják szívesen a pecásokat, helyenként pénzt is szednek.

Tragédiával ért véget egy horgászat a Szamos szatmárnémeti szakaszán vasárnap délután: egy férfi elhunyt, egyet megmentettek, egy harmadikat pedig magával ragadt az ár. Holttestét egyelőre nem találják a tűzoltók.

Egy szemtanú beszámolója szerint egy horgász a Szamosba esett, két társa pedig segítségére sietett. A víz azonban mindhármójukat magával ragadta. A tűzoltóságot 17.00-kor riasztották.

A betelefonáló közben a partra vonszolta az egyik férfit, amíg a tűzoltók és a mentők a helyszínre értek. A másik két személyen azonban már nem tudott segíteni. A 32 éves férfi hipotermikus sokkot kapott, őt elsősegély-nyújtásban részesítették a szakértők, majd kórházba szállították.

Ezzel párhuzamosan a tűzoltók hozzáláttak a folyó által elragadt két személy kereséséhez. Egyiküket, egy 48 éves férfit meg is találtak. A keringési és a légzési rendszere is le volt már állva, az erőfeszítések ellenére sajnos már nem tudtak segíteni rajta.

A harmadik - elmondások szerint egy 58 éves - férfit azonban nem sikerült megtalálniuk. A tűzoltók besötétedésig folytatták keresését, hétfőn a nap felkeltével újrakezdték a kutatást.

Forrás: szatmar.ro

Az összetorlódott jégtbálák miatt több hajó megrongálódott, csónakok süllyedtek el, és stégek kerültek víz alá Tokajnál, a Bodrogon lévő téli kikötőben, írja az MTI.

A drónok egyre több területen követelnek helyet maguknak: a pizza- és csomagkiszállítás után a horgászatban is fontos szerephez szeretnének jutni.

Még hogy nem lehet horgászni, ha befagy a Balaton? Egy déli parti lékből egy igazán gyönyörű csukát fogott ki egy szerencsés horgász.

Kétszáz aláírást gyűjtöttek a kolozsvári horgászok, hogy engedélyt szerezzenek a Szamoson megjelent kormoránok kilövésére. Ez a madárfaj Európa-szerte védett, környékünk vizein őshonos ragadozónak számít, ráadásul az invazív halfajtát, az ezüstkárászt is fogyasztja, írja a Transindex.ro.

A lap idézi Marton Attila ornitológust, aki a Kolozsvári Rádióban arról beszélt, hogy „a kárókatonák ilyenkor télen 100-200-as csapatokban portyáznak a Szamoson", mivel ilyenkor a legtöbb vízfelület be van fagyva, nehezen találnak táplálékot. Az pedig, hogy megjelennek Kolozsváron nem probléma, a kormorán természetes ragadozója a környék halállományának.

Ez a sporthorgászokat nem hatja meg, online aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy engedélyt szerezhessenek a kilövésükre. Az ornitológus úgy fogalmazott, „a sporthorgászok bár nagyon nagy lokális tudással rendelkeznek, nem képesek reálisan felmérni a helyzetet".

 

Márton Attila szerint kétségtelenül jelentősen csökkent a halállomány, de azt nem egy őshonos faj veszélyezteti, sokkal inkább „a folyamatos mederegyengetés, holtágak lezárása, ami ahhoz vezetett, hogy elpusztította a halak szaporodásához szükséges helyeket a folyóvizekben. Emellett pedig nagyon sok gát van a folyókon, patakokon, amelyek mesterséges akadályt jelentenek a vízi élőlények számára, ez akadályozza őket abban, hogy szabadon közlekedjenek a folyók különböző szakaszain" - idézi a lap az ornitológust.

Az ősi gyökerekkel rendelkező halfogás, majd a modern horgászat - ma már döntően a szabadidős sporthorgászat - Magyarországon a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezett keretein belül közel 1200 egyesületben több, mint 400.000 embert közvetlenül érintő rekreációs tevékenység, amely akár családi vagy baráti társaságban is remek alkalmat ad a szabadidő hasznos eltöltésére. Ráadásul mindez a természetben, a vízpartokon történik!

Ezen, széles társadalmi kört érintő és az elmúlt években jelentős állami támogatást is kiérdemlő tevékenységből hosszú évtizedek alatt alakult ki a ma már hivatalosan is elismert horgászsport, ahol a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (C.I.P.S.) keretein belül több szakágban és ezen belül számos korosztályban kerül sor rendszeresen hivatalos nemzetközi és országos versenyek, bajnokságok megrendezésére is. Külön megtiszteltetés, hogy ma már a MOHOSZ, mint hivatalos sportági szakszövetség egyben a Magyar Versenysport Szövetség tagszövetsége is, hozzájárulva a nemzet sportsikereihez. E keretekben a magyar horgászsport és főleg a versenyzők eredményességét talán ékesen bizonyítja, hogy versenyhorgászaink az elmúlt bő évtizedben Magyarországnak közel 70 érmet szereztek Európa- és világbajnokságokon, vetélkedve ezzel a legeredményesebb hagyományos sportágakkal is!

Az elmúlt időszakban a MOHOSZ megújulása során fontos célterület volt a Magyar Csapat / Team Hungary sporttámogatási rendszer megújítása, egyben rugalmasabbá és transzparenssé tétele is. A sikeres végrehajtás eredményeként már a 2015.06.01-2016.05.31-ig szóló első időszakban az új rendszer nem állami forrásból származó támogatási összege megközelítette 13,5 MFt-ot! Most a gyakorlati tapasztalok alapján, a naptári éves rendszerre való ütemezett átállás jegyében a 2017.02.01-2018.01.31-ig tartó harmadik szezon kiírására került sor. Ebben a rendszer újabb átgondolása után nettó 100.000-2.500.000 Ft-ig terjedő éves pénzbeli támogatói keretek között alap-, valamint bronz-, ezüst-, arany- és gyémánt fokozatú kategóriákban; célzott vásárlás (termékbiztosítás) lehetőségével, valamint marketing ellenszolgáltatási kiegészítéssel; szakágra, korosztályra, vagy akár csapatra, személyre, illetve versenyre célzott támogatási lehetőséggel nyílik meg ismét a lehetőség a versenysport támogatására. Fontos üzenet, hogy ezen keretekből az utánpótlás-nevelés, valamint a fogyatékkal élők sportjának bázisa is megerősítésre, ennek keretében központi szövetségi támogatásra kerül.

A támogatókkal megkötendő új szerződések ismét lehetőséget nyújtanak a védett logo-k reklámcélú felhasználására, de komoly vonzerő lehet - a támogatás költségként való elszámolhatóságán túl - viszontszolgáltatásként a havi nyomtatott példányszám tekintetében is magasan piacvezető horgászmagazinban, a Magyar Horgászban és a www.mohosz.hu, valamint a későbbiekben a www.horgaszjegy.hu felületen nyújtott megjelenési és kedvezményes hirdetési lehetőség is. Szintén egyre nagyobb lehetőség nyílik majd a kialakult együttműködések eredményeként tovább emelkedő horgász műsoridőnek is köszönhetően a támogatói televíziós megjelenésre (Duna TV, F&H, stb.) is.

Ezúton is köszönjük közös ügyünkben eddigi Támogatóink segítségét! Kérjük további szerepvállalásukat, egyben a jelen sporttámogatási szezonra tisztelettel felkérünk minden érdeklődő céget, hogy csatlakozzon hozzánk, ezzel támogatva egy olyan jó ügyet, amely mindenki számára bátran felvállalható. Legyenek Önök is részesei közös sikereinknek!

MOHOSZ.hu
Budapest, 2017. január 24.

Idén is lesz FeHoVa 2017. február 9-12. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A rendezvény ebben az évben is számos újdonsággal várja az érdeklődőket.

 

- A HETHLAND Kft. is képviselteti magát a rendezvényen.

 

A 2016-ban megrendezett 23. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításon a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 17 ország 282 kiállítója vonultatta fel a rendezvény teljes tematikáját lefedő termékeit, szolgáltatásait. A térség legjelentősebb vadászati találkozójaként jegyzett, és egyben a legnagyobb hazai horgászbemutató szerepét is betöltő eseményre több, mint 60 ezer látogató érkezett a világ minden tájáról.

2016-ban a tavalyinál nagyobb, önálló pavilonban mutatkoztak be a horgász-kiállítók, akik pillanatok alatt „belakták” a megnövelt teret. Számuk 30 százalékkal nőtt a 2015-ös rendezvényhez képest, így még több akcióval és még több termékkel, szolgáltatással várták a látogatókat. 2017-ben egy még nagyobb és modernebb pavilonban mutathatják majd be portékáikat, kínálatukat, közvetlenül az A pavilon mellett.

Jöjjön el barátaival, kollégáival, családtagjaival, és töltsön el egy napot a fegyverek, a vadászat és a horgászat jegyében! Nézze végig kiállítóink ajánlatait, hiszen számos újdonsággal, érdekességgel, hasznos kiegészítőkkel és vásárfiának valóval várják az érdeklődőket!

A széles kiállítói kínálat és a hagyományos programok mellett természetesen 2017-ben is szerepelnek újdonságok a FeHoVa palettáján:

 

Trófeakiállítások:

 • Jégvilág” – Magyar vadászok sarkvidéki trófeái, élethű diorámával
 • „Híres felfedezők jeles trófeái” – 26 magyar felfedező és világutazó legszebb vagy legkülönlegesebb trófeáinak tárlata fotókkal és életrajzokkal kiegészítve
 • „Az őz világa” trófea bemutató – szakmai bemutató az őzek biológiai és vadgazdasági jellemzőiről
 • Emlékkiállítás I. Ferenc Józsefről, mint vadászról – Fotók, valamint eredeti relikviák és trófeák bemutatása
 • Emlékezés Gróf Széchenyi Zsigmondra, halálának 50. évfordulóján (trófeák, idézetek, fotók)
 • Rendellenes gímtrófeák

Díszvendég: Szlovákia – szomszédunk bemutatja vadász- és kiránduló területeit, díjnyertes trófeáit, büszkeségeit, vendégcsalogató ajánlatait

OMÉK konyhája – napi két alkalommal főzőbemutató az OMÉK konyhájában és egy alkalommal kerekasztal beszélgetés a színpadon a gasztronómia vadászatot és horgászatot érintő kérdéseiről

 

Konyhatippek Sági Szilárdtól a Magyar Vadászlap közreműködésével

 

fehova

Nemzetközi Trófeabírálat a 2016-os rendezvényen – fotó: Túróczi Anett

 

Idén először állít ki a FeHoVa-n a Holland&Holland! A közel 200 éve világszinten elismert cég bemutatja remekműveit, de a fegyvereken kívül számos más termékkel és szolgáltatással is várja a látogatókat.

 

Ne hagyja ki horgász programjainkat sem, hiszen méltán népszerű horgászok várják a látogatókat!

 

Ízelítő a programokból:

 • Szendőfi Balázs bemutatja egyedülálló filmjét, a „Budapest halai”-t. A filmvetítésen maga az alkotó is részt vesz, így lehetőség nyílik személyes beszélgetésre is erről a különleges alkotásról és az épp zajló projektekről.
 • Bokor Károly a rablóhalas horgászat rejtelmeiről ad majd elő,
 • Döme Gábor bemutatja saját fejlesztéseit a nagyérdeműnek,
 • Walter Tamás felidézi a 2016-os egyéni európa-bajnoki aranyérme és a csapat világbajnoki győzelem megszerzésének tanulságait a korábbi ifjúsági és immár felnőtt csapat világbajnoki címmel is bíró Csillag László társaságában,
 • Nem telhet el FeHoVa Lukácsi Béla és Dr. Kovács Adrián méltán népszerű pergető bemutatói nélkül, ez idén sem lesz másként! De jelen lesznek az Energo-csapat finomszerelékes ászai is, a többszörös finomszerelékes és feeder román bajnok Benzár Zsolt és európa-bajnokunk, Szilvási Szilárd, lehet majd tőlük kérdezni bátran!

 

Kedvezményes napijegy-vásárlási lehetőség a kiállítás honlapján!

 

A vadásztársaságok, horgászegyesületek és erdészetek tagjai kedvezményes csoportos belépőjegyet válthatnak a kiállításra. A kedvezményre jogosító kuponok megtalálhatók a kiállítás honlapján.

 

Bővebb információ: www.fehova.hu

Forrás: www.agroinform.com

A nagy érdeklődésre való tekintettel - respect nektek - , hogy kedveskedjünk kis csemetéiteknek, a feeder kupával (05.12-14.) párhuzamosan rendezünk az üdülő zárt partszakaszán egy gyermek horgászversenyt. 10 fő tud indulni, 5-10 év közötti gyermekek jelentkezését várjuk. Ketten már biztos vannak.

Ugyanúgy csináljuk a kicsiknek a versenyt, mint nektek. Mérlegelés, eredményhirdetés. Viszont az utolsó nap egyikőjük sem megy el üres kézzel, Mindenki kap minikupát!

Regisztrációs díj nem terhel titeket, csak annyi kérésünk van, ha van olyan játékotok, amit nem használtok, vagy kinőttetek, járuljatok hozzá az üdülőben lévő gyereksarkunkhoz, hogy minél több mosolyt lássunk a nálunk megszálló gyermekek arcán!

A gyermekek adatait ide küldjétek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gyermek nevezési lista is lesz!

Üdv:
Hethland Fish Csapata

Ahogyan azt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. már korábban is jelezte, a 2016. évre szóló balatoni éves területi horgászjegyek 2017. január 31-ig érvényesek!

A hírről először ebben a cikkben tájékoztatták olvasóikat: http://www.balatonihal.hu/Hirek/2017-ben-sem-emelkednek-a-balatoni-horgaszjegyek-alaparai

Emellett pedig értesítették az összes jegyértékesítő bizományosukat is az év eleji tudnivalókról.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felé érkező kérdésekből ítélve az információ sajnos nem jutott el minden horgászhoz, ezért ismételten foglalkoznak vele.

A hír körüli ellentmondást az okozta, hogy a 2016. évre szóló éves jegyeken 2016. december 31. szerepel, mint érvényességi határidő. Ezeket a jegyeket ugyanis még 2015. decemberben adták nyomdába, a MOHOSZ pedig 2016. januárban adta ki közleményét, mely szerint a MOHOSZ családba tartozó vízkezelők egységesen 2017. január 31-ig érvényes jegyeket adnak ki. Így a balatoni jegyeket is eddig fogadják el az ellenőrző szervek.

A 2017. évre szóló balatoni jegyek már a jegyértékesítőknél vannak, de ilyen éves jegyet csak az a horgász válthat, aki már kiváltotta a 2017. évre szóló állami jegyet.

Forrás & fotó: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)

6 új ponttal bővül, és 5 pontban módosul a balatoni horgászrend 2017-től. A változtatásokat a tóparti horgász- egyesületek  és a megyei horgász szövetségek véleményét is figyelembe véve vezeti be januártól a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A módosítással kiemelten védik a Balaton déli befolyóira felúszó halakat és különös hangsúlyt fektetnek a napi és éves fogási kvóták kijátszásának megakadályozására – írja a hirbalaton.hu.

Letöltés

A portál összeszedte a hamarosan módosuló balatoni horgászrend frissen bevezetendő pontjait, melyet most mi is megosztunk az érintettekkel.

A szabályozás legfontosabb új eleme az április 15. és június 15. között érvénybe lépő általános horgászati tilalom a Keleti-bozót-csatorna több szakaszán, ebben az időszakban ugyanis az ívási céllal nagy tömegben felúszó halak igen védtelenek a horgászokkal szemben.

Szigorodik a méreten aluli, vagy tilalom alá eső halak  célzott horgászata. A halászati őrök abban az esetben sem lesznek elnézőek, ha a horgász visszaengedi a kifogott halat. A szabályozás úgy szól, hogy „Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani”.

A kapitális halakat védendő, a süllő mintájára a csuka esetében is bevezetik a felső méretkorlátozást, eszerint 75 centiméternél nagyobb csukából naponta egyet tarthat meg a horgász.

A napi fogási kvóta kijátszását igyekszik megakadályozni az a passzus, amely többnapos horgászat esetén megszabja a horgászhelyen tartható, jogszerűen fogott és precízen könyvelt zsákmány mennyiségét.

2017 január 1-től tilos fémből készült haltartó eszköz(drótszák, fémketrec) használata.

Tilos az etetőhajó alkalmazása, kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében, amennyiben érvényes bejelentkezéssel rendelkezik. Sokan ezzel az eszközzel próbálták elkerülni a behúzós területi jegy kiváltását, mondván ők csak etetésre használták a hajót, miközben nyilvánvalóan a szerelék bejuttatását is így oldották meg- írja a balatonihal.hu

Az „újragombolt” horgászrend a hat új pont mellett további öt ponton változtat a korábbi szabályozáson, melyet a Társaság weboldalán részletesen olvashatnak a horgászok.

A változtatások szükségességét Nagy Gábor, a Társaság horgásztati ágazatvezetője azzal indokolta, hogy a horgászat egy dinamikusan változó szabadidős elfoglaltság, évről-évre jelennek meg új módszerek, eszközök és a szabályokat kijátszani próbáló furfangos megoldások, amelyekre a halállomány védelme érdekében lépnie kell a halgazdálkodónak. Hozzátette: „Hisszük, hogy horgászrendünk a becsületes, rekreációs célú horgásztársainkat egyáltalán nem korlátozza, ugyanakkor a Balaton halállományának – és így minden horgásznak – a hosszú távú érdekeit szolgálja.”

December elején sikeresen befejeződtek a balatoni haltelepítések.

2016-ban összesen 126 fuvarral, 10 434 km-t megtéve, 37 helyszínen végeztek balatoni haltelepítéseket. A legfontosabb horgászhalból, a pontyból 376 703 kg-ot telepítettek a tóba, melyek két- és háromnyaras korúak voltak.

A pontytelepítéseket idén is 22 helyszínen osztották el, szem előtt tartva, hogy a Balaton három medencéjébe közel azonos mennyiségeket telepítsenek. A keleti medencébe (Zamárdi, Balatonszéplak, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 122 580 kg, a középső medencébe (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonakali, Révfülöp) 92 316 kg, míg a nyugati medencébe (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) pedig 129 860 kg pontyot telepítettek.

Előnevelt csukából 260 ezer darabot telepítettek a Balatonba. Süllőből 7191 kg egynyaras korút helyeztek ki a tóba: ahol a terep lehetővé tette, hogy a halcsúszda végét egészen közel tegyék a vízhez, ott csúszdáztatták a halakat, ahol ez nem volt megoldható, ott kosarakba szákolva végezték a telepítést.

A három fő halfajon kívül telepítettek még 1000 kg compót, 60 ezer darab előnevelt harcsát és kétezer darab egynyaras balint. Folytatódott a menyhal újrahonosítási programja ezer darab előnevelt és 400 darab egynyaras példánnyal.


(balatonihal)

Több mint ötezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt. A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

Mióta a vizák eltűntek vizeinkből, legnagyobb halunk a harcsa. Népszerű is, hiszen hatalmas száját és hosszú bajszát a gyerekek már a képeskönyvekből megismerik. Hosszú életű hal, amely egész életében növekszik. Másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak vizeinkből, de ma már a 100 kg fölöttiek is ritkaságszámba mennek.

Különböző korosztályai alaposan kihasználják kedvelt élőhelyein, a lassú folyókban és az állóvizekben számára elérhető táplálékot, az apró halivadéktól a víz felszínén úszó kiskacsákig. Ikráit általában júniusban rakja le, többnyire a fűzfák bojtos gyökérzetére vagy az árvíz alá került bokrokra. A hím gondosan őrzi és védi a lerakott ikrát.

A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amiből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is helyet találhatna a háztartásokban és a vendéglátóiparban.

2017.május 12-14.

Verseny helyszíne:

Vasutasok Szakszervezete Zamárdi Üdülő
Zamárdi, 8621, Kiss Ernő utca 3.
Szélesség: 46°53’09.7” N
Hosszúság: 17°56’54.5” E

A verseny időpontja:

2017 május 12-14.
A versenyen 120 fő vehet részt, ezért csak az első 120 nevezést tudjuk elfogadni.

A verseny menete, szabályai:

A versenyben résztvevőket szektorokra osztjuk, (maximum 20 fő). Az értékelés is szektoronként történik. Minden forduló után szektorhelyezés történik.
Szabályok: a mindenkori Országos versenyszabályzat érvényes valamint:

 • etetőanyag korlátozás (12 liter)
 • élő anyag korlátozás (2,5 liter)
 • szúnyog kizárva
 • előke és horog szabadon választható

Versenyprogram:

2017.05.12.

 • Szállás elfoglalás 11:00 –tól
 • Edzés lehetőség
 • Vacsora 18:00

2017.05.13

 • Gyülekező,regisztráció és reggeli 06:00-07:00
 • Sorsolás: 07:00-07:30
 • Felkészülés: 07:00-09:00
 • Verseny: 09:00-14:00
 • Mérlegelés: 14:00-15:00
 • Vacsora és szektor eredmény hirdetés: 18:00

2017.05.14

 • Reggeli: 05:00-06:00
 • Sorsolás: 06:00-06:30
 • Felkészülés: 06:30 -08:00
 • Verseny: 08:00-13:00
 • Mérlegelés: 13:00-14:00
 • Eredmény hirdetés: 14:30
 • Ebéd: 15:30

A nevezés díja előnevezésben (május 1-ig): 12.000 Ft (tartalmazza a 3 napos területi engedélyt)

A helyszínen: 15.000 Ft

 

Szállás igénylése szabad hely függvényében: http://zamardi.hethland.hu/hu/arak/szallas-arak
Amennyiben szobáink megteltek, segítünk szállást találni.

 

A versenykiírás és a nevezési lap a Víz Hal Ember Közhasznú Alapítvány oldalán illetve a http://zamardi.hethland.hu/feeder oldalon érhető el.
A jelentkezést maximum 12 órán belül viszaigazoljuk.

Nevezési díjaikat kérjük a főszervező Víz Hal Ember Közhasznú Alapítvány számlájára utalni:

 • OTP Bank Nyrt.
 • 11733058-20030470
 • Közleménybe a következő megjegyzés kerüljön:
 • 2017feeder+ saját név

További információ:

Víz Hal Ember Közhasznú Alapítvány – versennyel kapcsolatban

Demcsák Anna + 36 303733437

VSz Üdülő Zamárdi, szállással és ellátással kapcsolatban:
Huszár Ivett +36 30 208 3982


A nagy érdeklődésre való tekintettel - respect nektek - , hogy kedveskedjünk kis csemetéiteknek, a feeder kupával (05.12-14.) párhuzamosan rendezünk az üdülő zárt partszakaszán egy gyermek horgászversenyt. 10 fő tud indulni, 5-10 év közötti gyermekek jelentkezését várjuk. Ketten már biztos vannak.

Ugyanúgy csináljuk a kicsiknek a versenyt, mint nektek. Mérlegelés, eredményhirdetés. Viszont az utolsó nap egyikőjük sem megy el üres kézzel, Mindenki kap minikupát!

Regisztrációs díj nem terhel titeket, csak annyi kérésünk van, ha van olyan játékotok, amit nem használtok, vagy kinőttetek, járuljatok hozzá az üdülőben lévő gyereksarkunkhoz, hogy minél több mosolyt lássunk a nálunk megszálló gyermekek arcán!

A gyermekek adatait ide küldjétek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gyermek nevezési lista is lesz!


 

 

A mai (2016 nov. 6.) Maty-éri versenyről bármit lehetett nyilatkozni, csak azt nem hogy könnyű pályával volt dolguk a nevezőknek és hogy tombolt a jó idő. Mégis a Hethland horgászcsapatának egyik tiszteletbeli tagja ellent mondott minden negatìv ráhatásnak és oly eredményt ért el, amit Walter Tamás vb bajnokunk sem tudott elismerés nélkül hagyni. Straub Dezső művészúr a legjobbak között is tarolt, hiszen 4. Helyezést ért el az év szinte utolsó versenyén!!! Gratulálunk művészúr! Jövőre is hasonló sikereket kívánunk!

A Zsennyei Fish Farm Horgásztó 2003-ban nyitotta meg kapuit. A folyamatos telepítéseknek és  fejlesztéseknek köszönhetően, a három tórendszerből álló, idilli környezetben található terület Vas megye horgászparadicsomává nőtte ki magát. Parkoló várja az autóval érkezőket, a tóparton gondozott út vezet körbe, ahol padok-asztalok biztosítják a horgászni vágyók és kísérőik kényelmét.

A tavalyi verseny sikere után egyértelmű volt, hogy idén is megrendezésre kerül az egyetlen hazai olyan feeder verseny, ami kifejezetten fiatalok számára nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat korosztályukban. Az előző évi nevezési listát az idei mellé téve nagyon sok egyezés volt, ám szerencsére azért akadtak olyanok is, akik most először vettek részt ilyen eseményen, és ha kevéssel is, de a 2015. évihez képest nőtt az indulók száma!
Talán nem meglepő, hogy a verseny napjának reggelén senki sem késte le a regisztrációt. A halőrház előtti látványterasz tele volt izgatott gyerekekkel és már-már tapasztalt horgásznak nevezhető kamaszokkal. Persze nem szabad megfeledkezni a szülőkről sem, akik a hajnali időpont dacára ott álltak gyermekeik mellett és figyelmesen hallgatták Döme Gábor megnyitóját.

69 fő indult az I. Method Feeder OB-n, Maconkán 2016 mérföldkő a hazai feederhorgászatban. Ebben az évben került Európában elsőként Magyarországon megrendezésre az I. Method Feeder Országos Bajnokság. Az itt szerzett tapasztalatainkat és élményeinket kívánom megosztani az olvasókkal ebben az írásban, majd a „Versenytitkok” c. sorozatom ezt követő epizódjában.

A megújult Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) érzékenyen és gyorsan reagál a horgászok igényeire és egyre több kiváló ötlet kerül általuk megvalósításra. Polyák Csaba javaslatára a már meglévő és hatodik éve nagy sikerrel megrendezett Feeder Országos Bajnokság mellett egy új Method Feeder Országos Bajnokságot is sikerrel bonyolítottak le idén júliusban, 69 fő részvételével, Maconkán.


Kedves Versenyzők!

Az M4 riportere most tájékoztatott bennünket, hogy a rólatok készült interjú 05.19-én! 15:15-kor fog adásba kerülni a Pecatúra c. műsorban (M4 Sport).

Képeink megtekintéséhez kattintsatok ide!

Videók: m4 Sport, Pecatúra | Zamárdi VTV

2016. május 6-8 között a Hethland Kft. ismét megrendezte a tavalyi nagy sikerű Feeder Kupáját Zamárdiban, a Balaton legszebb déli partszakaszán.

Varga Vilmos, tatabányai horgász Dél-Franciaországban, a Rhone folyó deltájában, péntek éjjel fogta a képen is látható kapitális harcsát, mely annyira nehéz, hogy kiakadt tőle a mérleg.

Néhány éven belül el szeretné érni a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), hogy a horgászat váljon általános iskolai tananyaggá, amelyet horgászvizsga zárna. A szervezet stratégiájában a hazai és a külföldi horgászok számának jelentős növelése szerepel.

Megjelent a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program éves fejlesztési kerete. Közel 17 milliárd forinttal támogatják ebben az évben a halászati ágazat strukturájának fejlesztését.

A MAHOP átfogó célkitűzései között szerepelnek elsődlegesen a haltermelés versenyképességének növelése, a biodiverzitás megőrzése, vagy növelése mellett, az akvakultúra fenntarthatóságának növelése alternatív energiák használatával, illetve a környezetterhelés csökkentésével. Továbbá az akvakultúra diverzifikációjának, illetve új fajok termelésbe vonásának támogatása. Emellett támogatják az intenzív, innovatív technológiákat alkalmazó precíziós haltermelés fejlesztését, a halfeldolgozás, és a magas feldolgozottságú, konyhakész termékek gyártását.
Ezeknek a technológiáknak a fejlődése érdekében támogatják a halászati kutatásokat.

Mindezeken túl a MAHOP támogatja a halgazdálkodási szereplők horizontális és vertikális együttműködésének, a termelő szervezetek és a szakmaköziszervezetek létrehozásának ösztönzését, a halfogyasztás növelését, haltermékek népszerűsítését, a hal-marketing támogatását, valamint a monitoring, az adatgyűjtést és az ellenőrzést.

Az éves fejlesztési keret menetrendjét itt töltheti le:
http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16019.pdf

    Lezárult a Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazása, amelyen most is három jelölt versengett az év hala címért.A társaság honlapjára beérkezett 6364 szavazatnak több mint felével (58 %) a compó lett a 2016-os év hala, jócskán megelőzve a második helyen végzett selymes durbincsot (24%) és a harmadik helyezett márnát (18%).

        A compó hosszúsága átlagosan 20-30 centiméter, legfeljebb 60 centiméter (7,5 kilogramm tömeggel). A compó teste zömök, erőteljes felépítésű, magas faroknyéllel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, mindkét szájzugon egy-egy rövid bajuszszál lóg. Szemei kicsinyek. Garatfogai egysorosak: 4,(5)-5. Pikkelyei aranysárgák és nagyon aprók (az oldalvonal mentén 95-100 található), a vastag, nyálkás bőrbe mélyen beágyazódtak. A hátúszót 12-13, a farok alatti úszót 9-11 sugár támasztja, valamennyi úszó lekerekített. A hím hasúszói megnyúltak, rajtuk a 2. sugár megvastagodott. A farokúszó gyengén öblösen bemélyedő szélű. Háta többnyire sötétzöld vagy sötétbarna, oldala világosabb, sárgarézfényű, hasoldala pedig sárgásfehér.

 

   A compó túlnyomórészt lassan folyó vizekben, valamint sűrű növényállományokkal benőtt, iszapos fenékű, sekély, melegebb vizű tavakban él. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Az iszapban keresgéli szúnyoglárvákból, férgekből és csigákból álló táplálékát, de növényeket is fogyaszt. A telet az iszapba ásva tölti. Fekete, sárga és piros színváltozata is előfordul. 2-3 évesen válnak ivaréretté.

      Május-júniusban ívik. 200-300 000 darab, nagyjából 1 milliméter átmérőjű ikrát rak, ezek rátapadnak a vízinövényekre. A kelési idő 20 °C-os vízhőmérséklet mellett körülbelül 3 napba telik. A frissen kelt, 4-5 milliméteres lárvák fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat felélik.

Legtöbben hallottunk-olvastunk már arról, hogy 1983-ban a Balatonba Kínából - a tó tisztítása érdekében - betelepítették a busákat. Ez eleinte kiváló ötletnek tűnt: a busa igénytelen és nagytestű hal, igazi "húsgyár" - tízéves korára akár másfél méteresre és 30-40 kilósra is megnő. Legtöbben azonban arról is értesültünk, hogy ez bizony bajokat okozott, bár a részletekkel kapcsolatban már elég nagy a tájékozatlanság.

A busa-rejtély nemrég az 57. Hidrobiológus Napok előadásain és vitáiban is kiemelt téma volt. Évtizedek múltán ugyanis elég új adat áll rendelkezésre, hogy csóváljuk a fejünket.

A legfőbb titok, hogy miért nem tűntek el még a busák a Balatonból? A betelepítés idején arra számítottak, hogy - mivel a busa a balatoni természetes környezetben nem tud szaporodni, és ez a halfaj átlagosan két évtizedig él - a betelepített tájidegen halak nyomtalanul eltűnnek. Hogy lehetséges mégis, hogy miközben az eredetileg betelepített példányok már rég elpusztultak, jelenleg is élnek néhány éves busák is a Balatonban?...

 • Mindeddig több mint 25 ezer fajt azonosítottak be, s becslések szerint további 15 ezer azonosítatlan faj létezik.

Dunában fogták.Felismeritek? Fogott már valaki ilyet?

2015.10.31

 

 

Forrás www.horgasz.hu

Kezdődik a süllőszezon, hegyezhetitek a horgaitokat. Bár még erre a hétvégére fürdőző időt ígérnek, de eljön már az ideje az igazi horgászatnak is. Az üdülő előtti partszakasz híres a szép süllőiről. Partról is csónakból is eredményesen lehet a kékhátú "sárkányokra" vadászni. Még szeptemberben vannak szabad szálláshelyeink süllőhorgászok részére, várjuk horgászbarátainkat.

/kép: http://fishingandhuntingtv.com/hun…/sullo-sander-lucioperca/ /

Nálunk horgászott a feeder világbajnok Erdei Attila. Bár pihenni jött hozzánk családjával együtt, de a Balaton mégsem hagyta nyugodni. Mivel véletlenül a kocsijában felejtette a kedvenc felszerelését, némi csalival egyetemben, így este - nagy duzzogva :) - kiült a partra. Világbajnokhoz méltóan nem sokat teketóriázott. Gyorsan kihúzott 3 kövér keszeget, de a negyedik hal a képen látható ponty lett. Tanulságként elmondhatjuk, hogy nem kell több száz méter zsinórt behúzni ahhoz, hogy pontyot foghassunk. Kijönnek ide a sekély vízbe is elénk. Nem árt azonban némi tapasztalat és gyakorlat. Természetesen Attila szíves-örömest megosztotta velünk a pontyfogás részleteit, bemutatta az alkalmazott felszerelést és a szupertitkos csalit is. Ha szépen kéritek, talán a következő cikkben elárulom.

-VZ-

Hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, mely szeptember első hétvégéjén immár tizenkilencedszer várja három helyszínen az érdeklődőket.

A Magyar Horgászati Társaság halas szakemberek és horgászok bevonásával ismét széles körű konzultációt rendezett a 2015. év horgászhalának megválasztására.

A társaság elsősorban a veszélyeztetett horgászhalakra való figyelemfelhívás céljával szervezi a szavazást, a megválasztott halfajtával való foglalkozást. Az eddigiekhez hasonlóan ezt a Magyar Horgász szerkesztősége is támogatja, s a magazin hasábjain az év horgászhalát igyek-szik majd minél több írásban, minél részletesebben bemutatni. Így az év horgászhalával, élet-körülményeivel, horgászatával, jó horgászvizek bemutatásával, európai helyzetével, népszerűségével, az elmúlt évekhez - a tavalyi évben a kősüllőhöz - hasonlatosan a 2015. év folyamán a Magyar Horgász is sokat fog foglalkozni.

A 2015. év horgászhala a szavazás eredményeként a széles kárász lett (egy szavazatnyi több-séggel). A széles kárász (Carassius carassius) hazánk szinte valamennyi jelentősebb vizében előfordul, a horgászok egyik kedvenc hala, országos rekordja 1999 óta 2,95 kilogramm.

A Magyar Horgászati Társaság halas szakemberek és horgászok bevonásával széles körű konzultációt rendezett a 2014. év horgászhalának megválasztására. Eredmény január 20-i a határidő meghosszabbításával született.

A társaság elsősorban a veszélyeztetett horgászhalakra való figyelemfelhívás céljával szervezi a szavazást, a megválasztott halfajtával való foglalkozást. Az eddigiekhez hasonlóan, ezt a Magyar Horgász szerkesztősége is támogatja, s a magazin hasábjain az év horgászhalát igyekszik majd minél több írásban, minél részletesebben bemutatni. Így az év horgászhalával, életkörülményeivel, horgászatával, jó horgászvizek bemutatásával, európai helyzetével, népszerűségével, az elmúlt évekhez (a tavalyi évben a paduchoz) hasonlatosan a 2014. év folyamán a Magyar Horgász is sokat fog foglalkozni.

A 2014. év horgászhala a szavazás eredményeként a kősüllő lett (először holtversenyben végzett az élen, majd a meghosszabbított határidőben egy szavazat többséget szerzett). Hogy mennyire megfogyatkozott a kősüllő-állomány, többek között az is mutatja, hogy utoljára egy 2006. december 5-i dunai kősüllő-fogás szerepelt a Rekordlistán.

x 35