HethlandFish - Horgászat határok nélkül

Hiába váltják ki a horgászok a Tisza Csongrád megyei szakaszára érvényes engedélyt, mégsem tudnak sok partszakaszon horgászni, mert azt bérbe adta a vízügyi igazgatóság. A bérlők pedig nem látják szívesen a pecásokat, helyenként pénzt is szednek.

- Én nem vitatkozom, inkább odébb állok - dobja be a csaliját Hűvös Zoltán a szegedi Belvárosi híd lábánál. - Igaz, volt olyan, hogy nekem ugrott egy kutya, magánterületen jártam a parton, de nem vettem észre a figyelmeztető táblát - idézi fel a horgász. - Én mindig mozgásban vagyok, lejövök pár órára, aztán innen végigsétálok a Boszorkányszigetig - tette hozzá a horgász.

Levente is kiváltott minden engedélyt, a Csongrád megyei folyószakaszokra érvényes egy évben tizenhatezer forintba kerül, Ehhez jön még az úgynevezett "kötelező", ennek az ára hatezer-nyolcszáz forint. - Nem vitatkozom senkivel - mondja mosolyogva a fiatalember - , ide a kikötőhöz szoktam járni - mutatja a tápéi lejárót a férfi. A tápéi egykori komplejárón túl azonban egy magánterület feliratú tábla és egy sorompó állítja meg az arra járókat.

Közterület vagy magánterület?

A sorompón túl a Tápéi Vízügyi Üdülőtársulat faházai sorakoznak, ide gyalog be lehet sétálni. A Tisza partján viszont újabb magánterületre figyelmeztető táblák vannak leverve. Szerkesztőségünket pont ezek és az ehhez hasonló táblák miatt kereste meg néhány magát megnevezni nem kívánó horgász. Ők azt állítják, hogy többször megfenyegették már őket, amikor errefelé szerettek volna horgászni. - Kiszúrják az autóink kerekeit - hozza fel példaként az egyik fenyegetést az anonim pecás.

- Hiába váltottuk ki az éves engedélyünket, ha lassan már sehol nem tudunk lemenni a Tiszára - magyarázza az egyik férfi. Azt is megtudtuk tőlük, hogy levelet is írtak a vízügyi igazgatóságnak, hogy tisztázzák a helyzetet, nevezetesen azt, hogy lényegében közterületre bérleti szerződést kötött magánszemély korlátozhatja-e a horgászokat abban, hogy érvényes engedélyeikkel horgászhassanak. A válaszból az derül ki, hogy ott lehet bedobni a horgot, ahol ezzel az úszóművet nem zavarják.

- Én is bérlek egy darabot a parton - kiabált le nekünk az egyik üdülőtulajdonos a lábakon álló házból. Nyilatkozni nem akart, csak annyit mondott, hogy haragszik a horgászokra.

Az is kiderült, hogy a kis üdülőterületen át vezető útra szolgalmi jogot jegyeztetett be az Üdülő Társulat, így azon autóval a tulajdonosokon és a közeli sportcentrumot használókon kívül más nem járhat. A gyalogosok számára átjárást a part mentén kötelesek biztosítani, de a horgászok számára a sérelmes az, hogy nem dobhatják be a csalijukat abba a vízbe, amire az engedélyük szól. Tényleg furcsa a helyzet: a halászati jog a horgászoké, a folyó a vízügy kezelésében van, joga van bérleti szerződést kötni a partszakaszra, igaz, abban az esetben, ha valaki oda úszóművet épít. Tehát amennyiben nem épül úszómű, akkor vajon mire jogosít a szerződés, jogszerű-e a magánterület tábla kihelyezése?

Pénzt nem szedhetnek?

"Az Ativízig a parthasználati megállapodásokban ilyen irányú felhatalmazást, lehetőséget a használatba vevők részére nem fogalmaz meg" - írta szerkesztőségünknek válaszolva sz Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Pontosabban szólva a vízügyi hatóság ebben a kérdésben nem foglal állást, csak az derül ki, hogy a parthasználat bérleti szerződéseiben erre nem térnek ki, míg a part megóvását, az arra való kötelezést részletesen előírják a bérlők számára. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Tisza szegedi szakaszán összesen 266 szerződést kötöttek, ebből 242 bérlő 25 négyzetméternél kisebb úszómű kihelyezésére bérelte ki az adott szakaszt.

Nem csak a Tiszán vannak ilyen gondok

Megkerestük a Magyar Horgászok szövetsége (MOHOSZ) Csongrád megyei vezetőjét, hogy mit szólnak a kialakult helyzethez. Láda Gáspár csak annyit közölt, hogy nem csak a Tiszán vannak ilyen gondok, ezért az országos elnökhöz, Szűcs Lajoshoz irányított bennünket azzal, hogy folynak az üggyel kapcsolatos egyeztetések a vízügyi igazgatóság, a Belügyminisztérium és a MOHOSZ között. Kérdéseinket elküldtük a MOHOSZ elnökének, amint érkezik válasz, azt is közöljük.

Forrás: Délmagyarország
Riporter: Szlavkovits Rita